Werkwijze

Intake

Als wij het aanmeldingsformulier en de verwijzing ontvangen hebben nodigen wij jullie zo snel mogelijk uit voor een intakegesprek. Dit doen wij het liefst met ouders en kind samen, om iedereen te leren kennen en om de hulpvraag in kaart te brengen. Er zal gekeken worden naar de ernst van de problemen, de complexiteit en het beloop van de klachten.  Op basis van de intake zal bepaald worden welke behandeling er nodig is. Dit wordt met jullie besproken.

Een sessie staat voor ongeveer 45 minuten direct contact met de behandelaar. Tijdens de behandeling kan er gewisseld worden naar een ander traject als blijkt dat een meer of mindere behandeling nodig is. Wanneer hier sprake van is zal dit met u overlegd worden.

Wij zullen u terugverwijzen naar de (huis)arts of het Centrum voor Jeugd en Gezin, als tijdens de intake of behandeling blijkt dat de problemen ernstiger zijn of de klachten verergeren, waardoor u of uw kind niet (meer) goed behandeld kunt worden. We zullen dan met u meedenken over de juiste plek van behandeling

Onderzoek (psychodiagnostiek)

Het doel is om het functioneren van het kind en/of gezin beter in beeld te krijgen om te kunnen beoordelen welke behandeling het meest passend is.

Een onderzoek kan bestaan bestaan uit verschillende vragenlijsten voor ouders/leerkracht en/of het kind. Hiernaast doen wij observaties, bijvoorbeeld in de spelkamer of in de klas. Verder doen we, indien nodig, een intelligentieonderzoek, neuropsychologisch onderzoek of persoonlijkheidsonderzoek.

 
De onderzoeksresultaten worden schriftelijk vastgelegd in een onderzoeksverslag waarna de resultaten en adviezen met ouders en eventueel het kind uitgebreid worden besproken.
 

Behandeling

Binnen de praktijk bestaan er verschillende mogelijkheden voor psychologische behandeling. Wij werken oplossingsgericht, positief en betrekken graag zoveel mogelijk ouders en eventueel de rest van het gezin bij de behandeling. Daarnaast vinden wij het belangrijk om goed samen te werken met andere betrokken hulpverleners, zoals een gezinscoach.

Afronding

De therapie wordt afgerond als het gestelde doel is behaald of als u in de therapie voldoende handvatten heeft gekregen om zelf mee verder te kunnen. In overleg bepalen we of de therapie beëindigd kan worden. De afronding bestaat uit een evaluatie tijdens de laatste bijeenkomst. Er volgt via de mail nog een tevredenheidsevaluatie en voor 18+ de ROM-vragenlijst.